Acta 13/01/2020, important llegir-la

  1. El Grup de Lectura d’Ecologia Política de cal Temerari signarà a través de la Imma i qui més vulgui signar la Declaració d’Emergència Climàtica de Sant Cugat. (No el club de tir o similar, i no oblidem lo de “cal Temerari”).
  2. Ahir vàrem decidir que el German aniria en nom del grup a l’Assemblea pel Clima per ajudar amb la redacció del manifest d’inici; a través de mail ho treballarem diversa gent del grup, com la Laura i… qui més?
  3. Proposarem un intercanvi a Fridays 4 Future Sant Cugat! ens falta una mica de gent, però la idea és participar a un parell de setmanes o un mes de les seves reunions i accions i després que vinguin a les nostres, com qui fa un intercanvi amb un cole d’Itàlia.
  4. A les reunions de l’assemblea de cal Temerari estan anant la Laura i el Dani, accepten relleu però per ara hi van.
  5. Següent lectura:

Llegirem primer dos textos curts, un de Karl Polanyi i un de Gregory Bateson, i després ens posarem amb el llibre de Joaquim Sempere “Las cenizas de Prometeo”.

Esperem que el Joaquim Sempere pugui venir a presentar el llibre. El Jordi Parés ens ho va oferir, i a més li demanarem que ens presenti un dia les propostes energètiques “comunes” que tenen.

També volem fer una presentació del llibre “Segona Vida” de Jordi Pueyo i Tàpies, que com el “Un Futuro Sin Más” de l’Antonio Turiel és novel·lat sobre el col·lapse, són versions modernes i més sofisticadetes i serenes de Mad Max 😉 Potser podem provar que presentin els dos les seves novel·les, tot i que el Turiel és difícil. Però volem que sigui els dies 10 i 24 de febrer, no els que proposava l’Isidre, és possible?

La Teresa proposarà a cal Temerari una exposició del viatge en bici per Amèrica Llatina de l’Artur, un periodista local que ha tornat fa poc.

Altres lectures que queden descartades per ara són les memòries del Martínez-Alier, la Simplicidad Elegante, la Guia de la Transición (Juan del Río), Un bon Clima (Jordi Bigas) i Mañana. També s’ha expressat (de nou) l’interés per llegir la connexió entre feminisme i ecologisme (però el llibre que acabem de llegir és ecofeminista). Potser acabem llegint Segona Vida, però per ara fem-ne només una presentació.

El German ha penjat al servidor del Dani el capítol “Nuestra obsoleta mentalidad de mercado” de Karl Polanyi, una mica resum d’idees fonamentals del seu llibre La Gran Transformación, un text massa extens per llegir-lo al grup, però clau, com el Capital i altres, per entendre l’inici i la naturalesa de l’impacte de l’economia en el planeta, en aquesta ocasió des de la perspectiva de l’antropologia econòmica.

6. Lectura del poema – epíleg del llibre, per Jorge Riechmann:

Ens agrada que parli de finances, el que no s’ha parlat gaire en el llibre. Segurament és un dels llocs per on començar a fer polítiques de desmuntatge del capitalisme: el control i limitació dels fluxos financers. Els diners tenen repercussions clares en el metabolisme de la societat.

El tema de la població i del seu impacte és prou tabú i desconegut per l’ecologisme (en els 80-90 se’n parlava, sobretot a partir de “la bomba demogràfica de Paul Ehlric), però la mala consciència d’estar culpant als pobres va fer que no se’n parlés més, per lo que queda com a camp lliure per l’extrema dreta.

La història ambiental explica com la humanitat caçadora-recolectora (o “forratgera” com diuen Fernández Durán i González Reyes), quan arribava als territoris per primera vegada, feia desaparèixer els grans predadors, per competència, més amb tècniques indirectes i inconscients, com el foc, que no només amb llances.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.